У середньому по Україні вартість новорічного столу 2022 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2021 на 8,1% і становитиме 1844,74 грн., поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6 % більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 100 грн. за 0,5 кг (зростання цін — до 43% в залежності від виробника); 0,5 кг зеленого горошку — 35,00 грн. (на 8%); 6 яєць — 19,80 грн. (на 37%); 200 г солоних огірків — 17,22 грн. (на 4%) та 180 г майонезу — 13,50 грн. (на 8% в залежності від марки). Ще у 13,02 грн. обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6% і 10% відповідно, то на цибулю зросла на 39%.

На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) — 121,57 грн. Левову частку його вартості становитиме філе оселедця — 100 грн. за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн., 1 морквина (190 г) — 1,71 грн., 1 буряк (250 г) — 2,27 грн., 1 цибулина (170 г) — 1,66 грн., 2 картоплини (280 г) — 2,43 грн.

На 10-26% зросли витрати на м’ясні продукти, зазначив Юрій Лупенко. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн. (+10,1% проти цін 2020 року); підчеревини копченої — 110 грн. (+10 %); биток зі свинини свіжий — 115 грн. (+4,5 %). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 443,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн., твердий сир (300 г) — 75 грн. і пачка масла вершкового (200 г) — 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%.
Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн., гриби (1 кг) — 55 грн., перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 грн., огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 грн., помідори свіжі (1 кг) — 38,00 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн., 1 кг бананів обійдеться в середньому у 26 грн., 1 лимон (200 г) — 9,80 грн.
Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки — 170 грн. за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора рази більше — 180 грн. — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн., за воду «Моршинська» (1,5 л) — 13,00 грн., за солодку воду «Живчик» (2 л) — 28 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн., а 200 г червоної риби — у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн., зауважив науковець.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві становитиме 2123,59 грн., що на 10,8% більше вартості новорічного столу 2021 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2673,59 грн., підсумував Юрій Лупенко.

***

Розрахунок вартості новорічного столу у 2022 році зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.

Підготувала
Лариса БАСАНСЬКА,
відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».