Чи повернеться ціна цукру до 20 гривень за кілограм? Поки цього не видно…
Чи повернеться ціна цукру до 20 гривень за кілограм? Поки цього не видно…

 

Ми вже давно мусили звикнути до того, що перед головними святами (Новий рік, Різдво та Пасха) на базарах і в продовольчих магазинах традиційно зростають ціни на чимало товарів та продуктів. Ось і тепер перед Пасхою ціни звично злетіли вгору. В магазини останнім часом просто лячно заходити. Особливо відчутно ціни зросли на ряд продуктів, які є щоденними у вжитку і можуть вважатися «стратегічними»: яйця, олію та цукор. А це, у свою чергу, спричинило зростання вартості інших харчів, до складу яких входять ці продукти: майонезів та спредів, кондитерських виробів тощо. Чому ж ціни так стрімко піднялися? І що буде з ними далі? Давайте розберемося.

Яйця

Те, що курячі яйця завжди дорожчають на зиму, а дешевшають на весну, в теперішній ситуації чомусь не спрацювало. Цей продукт почав дорожчати ще з минулого літа. Якщо в серпні десяток яєць у торгових мережах коштував 22-24 гривні, то в січні нинішнього року ціна піднялася до 33-35 гривень. На календарі вже — кінець квітня, але сезонного зниження ціни так і не сталося. Яйця нині продають за 36-37 гривень за десяток і навіть вище.

Народ обурений, але для фахівців така ситуація не стала дивиною. Про це вони попереджали ще в січні. «Впродовж року буде рекордне зростання цін — до 40 гривень за десяток», — говорив глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, якого цитував портал «Страна».\

Що ж сталося з ринком яєць? Велику роль у його напруженні відіграли проблеми (не лише економічні, а й політичні та юридичні), що виникли у крупного агрохолдингу «Укрлендфармінг», який за останні півтора року звільнив 13 тисяч працівників, закрив майже 30 своїх ферм і близько десятка птахофабрик. А цей холдинг є великим гравцем на ринку. Ринок на це й відреагував — зростанням цін через зниження конкуренції.

«Собівартість виробництва яєць зросла з 1,8 гривні до 2,4 гривні за штуку, — пояснював Олег Пендзин. — Причина — подорожчання комбікормів через зростання цін на кукурудзу. Також подорожчав газ, зросли зарплати. Тільки одні ці надбавки підвищать цінник в цьому році до 35-40 гривень за десяток яєць. А якщо додати ще й фактор переділу ринку, то ціна може бути ще вище». Така невтішна ситуація є тим більш образливою, якщо згадати, що торік Європа закрила свої ринки для наших курячих яєць через спалахи пташиного грипу. Тому вітчизняний ринок був перенасичений, а через це мали б знизитися ціни на яйця.

Натомість у ситуацію (як це часто буває в нашій державі) втрутилися юридичні та політичні чинники — і тепер «маємо те, що маємо»…

Олія

Ціни на олію теж останніми тижнями просто шокують. Ще влітку її літр коштував у Житомирі 24-26 гривень. Восени і взимку ціна полізла вгору — 30-35 гривень. А в квітні на цінниках почали «красуватися» вже зовсім фантастичні цифри — 52-54 (подекуди — навіть 60!) гривень за літр. За даними Держстату, за рік (з березня 2020-го по березень 2021 року) олія подорожчала на 48,5%. І продовжує дорожчати далі! У квітні зафіксовано ще 10% росту порівняно з березневою ціною. Дійшло вже до того, що в країнах Європи олія українського експорту зараз коштує… дешевше, аніж у нас! Приміром, в одній з торговельних мереж Польщі літрова пляшка (у перерахунку по курсу валют) коштує 52-55 гривень, а в Чехії — 40-45 гривень. Але ж Україна є світовим експортером олії, якої в нас, грубо кажучи — «завались»! Чому ж такі захмарні ціни?

Фахівці пояснюють: такими є світові тенденції на ринку. Зокрема, високий попит; подорожчання сільгосппродукції загалом; зростання цін на нафту (від цього залежить і вартість олійних культур); зростання світового попиту на сировину для біопалива (до складу якого входять олійні).

А ще однією, суто вітчизняною, причиною дорожнечі олії експерти називають особливості законодавства. «У нас виробники соняшникової олії отримують відшкодування експортного ПДВ, — пояснює сайту «Страна» економіст Олексій Кущ. — Тобто початкова ціна експортної тонни олії — нижча за ту, що йде у вітчизняний роздріб». Є й інший нюанс. У деяких державах Євросоюзу ПДВ на продукти харчування — на рівні 5-7%. А в Україні — це 20%. Тому українські експортери соняшникової олії мають змогу продавати в Європу свою продукцію на 20% дешевше, ніж на внутрішній ринок, а в європейських країнах уроздріб товар дорожчає для споживача лише на 5-7%. Тож і виходить парадокс: наша олія в Європі — дешевша, аніж в Україні.

На почату квітня Кабмін взявся гасити «олійну пожежу». Спершу урядовці хотіли рубонути з плеча, заборонивши взагалі експорт насіння соняшника та олії. Мовляв, тоді насититься внутрішній ринок — і настане зниження цін. Виробники запанікували, закликавши уряд не робити таких кроків. Адже без експорту галузь може просто зникнути. У 2020 році з України було експортовано 6,9 мільйона тонн соняшникової олії, водночас внутрішнє споживання — лише 500 тисяч тонн на рік.

Уряд почув виробників і відкоригував свої плани. 19 квіття асоціація «Укроліяпром» підписала з Мінекономіки меморандум про обмеження експорту олії. Вирішено, що експорт буде знижено цього року приблизно на півтора мільйона тонн. Водночас Мінекономіки буде проводити моніторинг на ринках соняшникової олії. І за потреби ініціюватиме заходи державного регулювання. Тобто виробникам і продавцям зроблено прямий натяк — знизити цінники на олію. Щоправда, в меморандумі чомусь не прописали планку, вище якої ціну піднімати не можна. Але якщо вартість олії не знизиться в найближчі тижні, уряд може застосувати більш жорсткі обмеження на експорт. Експерти кажуть, що найближчим часом наслідком таких домовленостей має стати зниження ціни на літр олії на 6-9 гривень. Що ж, поживемо — побачимо.

Цукор

Разом з курячими яйцями та олією цукор опинився у трійці продуктів, які порівняно з минулорічною весною найбільше виросли в ціні — відповідно на 109%, 48% та 64%. В житомирських продовольчих магазинах кілограмовий пакет цукру наприкінці квітня коштував 27-28 гривень. А, наприклад, у Києві ціни дійшли до 34-35 гривень. Зростання цін на цукор за місяць фіксувалося по всіх регіонах: згідно з оперативними даними Мінагрополітики станом на 16 квітня на Сумщині — на 8%, на Чернігівщині — на 7%, на Вінниччині — на 22%, на Одещині — на 23%. Даних по нашій області в таблиці немає, але загалом по Північному регіону (куди входить і Житомирщина) зростання у квітні ціни на цукор зафіксовано на рівні 6%. З подібними темпами до літа ціна кілограму цукру може сягнути 40 гривень.

При цьому в асоціації «Укрцукор» оптимістично завили, що оптово-відпускні ціни нині не перевищують 21-22 гривні.

То чому ж таким дорогим став солодкий продукт в магазинах? Експерти називають одразу декілька причин.

По-перше, торік на 6 тисяч гектарів зменшилися посівні площі під цукровий буряк.

По-друге, далася взнаки літня посуха. Тож зібрали врожаю значно менше, ніж у минулі роки — 8,6 мільйона тонн. Та й цукру з них зробили на 25% менше, ніж у 2019 році — 1,1 мільйона тонн. Цей показник трохи не дотягнув до середньої норми щорічного внутрішнього споживання цукру в Україні — 1,2 мільйона тонн. Тож після збирання врожаю намітився дефіцит. Він став ще більшим після того, як на експорт було відвантажено понад 100 тисяч тонн. Дефіцит цукру на внутрішньому ринку цього року становив уже 200 тисяч тонн. А це неминуче мало спричинити зростання ціни на цукор — рано чи пізно. Ось тепер це «пізно» якраз і настало.

По-третє, виробники кивають на світову тенденцію зростання цін на цукор — на 30% порівняно з минулим роком. Але вітчизняне подорожчання — набагато більше, одразу на 64%. Якщо озирнутися на світові ціни, українським виробникам належало б до них ще й «опуститися». Але вони цього не роблять. А ціна на цукор повільно росте й далі, спричиняючи в народі ажіотаж.

Як і у випадку з дорожнечею олії, Кабмін спохопився вже «по факту» великих цін на цукор. В уряді тепер міркують над прийняттям постанови, котра зафіксує граничну верхню роздрібну ціну — 21,8 гривні за кілограм. А парламент, у свою чергу, може суттєво знизити планку митних зборів на імпортний цукор або й взагалі встановити «нульову» ставку.
Зрозуміло, що від таких ідей українські виробники не в захваті, бо це зменшить прибутки, які вони зараз отримують на дорогому цукрі. Противитимуться ввезенню імпортного європейського цукру (який на 20-25% дешевший за український) також власники торгівельних мереж, адже вони зараз мають дуже хороші бариші, закуповуючи цукор по 21-22 гривні за кіло, а продаючи його по 28-30 гривень і вище.

Якщо мито на імпорт цукру уряд «обнулить» (і якщо в найближчий час, як очікується, буде ввезено в Україну 120 тисяч тонн цукру-сирцю додатково до вже завезених 40 тисяч у лютому-березні), то є шанс зниження роздрібної ціни в магазинах до 20-21 гривні за кілограм. А якщо уряд ще й офіційно «заморозить» роздрібну ціну на рівні 21,8 гривні за кіло (що нині обговорюється), то це зупинить цукрову цінову «лихоманку». Втім, нині є надто багато оцих «якщо». А поки що цукровий ажіотаж не спадає — як, втім, олійний та яєчний. Люди розкуповують ці (зовсім недешеві тепер) продукти, бо вже навчені гірким досвідом — «далі буде ще дорожче»…

Фото автора.

 

Погода

Фотоетюд

Фото01092020

Тикома — красуня зі штату Міссурі (США).

Фото Володимира СОБОЛЯ.

Лінки