Максим Бех із Коростенського району розповів, що став свідком суперечки двох односельців. Один твердив: «Ніяка радіація до меду не пристає»; інший же переконував, що цей продукт може бути радіоактивним. Хто з них має рацію? — цікавиться наш читач.

Свого часу видатний французький учений Ален Кайа довів: деякі сорти бджолиного меду містять радій. Загалом хімічний склад меду залежить від медоносних рослин, з яких бджоли збирають поживу. Зрозуміло, і від ґрунтів, на яких ростуть медодаї. Радіонукліди можуть «кочувати» у кінцевий продукт.

Мед, що має радіоактивність на рівні природного фону, не вважається шкідливим. Навпаки, деякі науковці доводять неабияке позитивне медичне значення радіоактивного меду в зв’язку із застосуванням радію при лікуванні злоякісних новоутворень, таких як рак, саркома тощо.

 Інші цікавинки та поради пасічникавм, рибалкам та домашньому майстру читайте у сторінці "Всяка всячина".

Додати коментар

Захисний код
Оновити