У багатьох є звичка їсти хліб з усіма стравами. Зазвичай до цього з дитинства нас привчають батьки, як і їх, свого часу, — наші бабусі й дідусі. Фахівці стверджують, що старше покоління можна зрозуміти, адже більшість із них пережили часи, коли хліб був основним продуктом, а іноді — й на вагу золота. Нині ж його достатньо в магазинах, однак стара звичка залишилася.

Як зауважує wworld.com.ua, білий хліб — навіть шкідливий. Корисних речовин у ньому немає, пшеничне борошно при обробці втрачає корисні властивості, а в поєднанні з дріжджами при певних захворюваннях й узагалі може бути шкідливим. Учені довели, що ті, хто їсть білий хліб, окрім проблем із зайвою вагою мають схильність до серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.

Та чи варто повністю відмовлятися від цього продукту, чи справді він настільки вже шкідливий для здоров’я?

Залежно від складу і технології приготування, хліб може як нашкодити травленню, так і прискорити його. Останні кілька років великим попитом користується хліб, який готується без дріжджів. Він, приміром, покращує обмін речовин. Натомість надмірне споживання дріжджового — може викликати дисбактеріоз або здуття живота.

Ще одним корисним видом хліба, який не варто виключати з раціону, є житній. У ньому міститься комплекс вітамінів, особливо необхідний організмові восени і взимку. Але їсти такий хліб не можна людям із виразкою шлунка, гастритом, печією. В інших випадках його можна їсти й при суворій дієті.

Навіть корисний цільнозерновий хліб не варто поєднувати з деякими продуктами. Серед них:

* фруктовий салат. Величезна кількість цукру і клітковини у фруктах у поєднанні з хлібом може призвести до печії;

* квашена капуста разом із хлібом провокує бродіння в шлунку і здуття живота. Дієтологи взагалі не рекомендують їсти хліб із будь-якими соліннями.

* тости з маслом і варенням — звичний сніданок по-американськи, однак зовсім не корисний. Надовго такий сніданок або перекус не наситить, а проблеми зі шлунком і, до того ж, зайва вага — гарантовані.

* гриби взагалі є важкими для травлення. Не дарма дієтологи рекомендують утриматися від споживання їх дітьми до 14 років. Та й шлунок дорослого не завжди справляється з цим завданням, а якщо додати до цього ще й хліб, то процес стане ще важчим.

* жирна їжа. Оскільки білий хліб ускладнює процес травлення, то краще не їсти його з жирними м’ясом або рибою, а замінити чорним. До речі, дієтологи у цьому випадку якраз радять їсти м’ясо з хлібом — так воно краще засвоюється.
Хліб можна їсти як самостійну страву, а можна поєднувати з овочами або зеленню, однак ліпше утриматися від вживання білого хліба і замінити його на домашній бездріжджовий. Можна, наприклад, пекти корисний хлібець у домашніх умовах і забути про магазинний.

Погода

Веселим олівцем

Кар12042019

— Хазяїн казав, що коли й надалі такі платіжки за газ та електроенергію надходитимуть, то він з усією родиною до тебе в будку вселиться…

Малюнок Миколи ЛЕВКОВСЬКОГО.

Брати наші менші

Брати0611

У черзі за молочком.

Фотоусмішка Валентини ПАРХОМЧУК. с. Фасова Хорошівського району.

Лінки