Тісто: 250 г борошна, 1 ч. ложка з гіркою розпушувача, 50 г цукру, 100 г холодного вершкового масла, 3 жовтки.
Крем: 1 ст. ложка борошна, 1 ст. ложка крохмалю, 250 мл молока, 50 г цукру, 1 жовток, 1 пакетик ванільного цукру, 100 г вершкового масла.
Меренга: 4 білки, 125 г цукрової пудри, 1/2 ст. ложки крохмалю.
Додатково: 225 г смородинового варення, 60 г по­дрібнених горіхів.

200 г борошна насипати в миску, нарізати холодне масло. Перетерти все руками. Додати розпушувач, цукор, жовтки. Замісити тісто, за потреби підсипаючи решту борошна. Якщо тісто розсипається і не утворюється грудка, додати ложку води.

Форму (20 х 30 або 25 х 30) застелити папером, щоб край трохи виступав за бортики. Тісто розкачати і перенести у форму. Розподілити його по всій формі та змастити варенням. 4 білки збити з цукровою пудрою. Додати крохмаль, перемішати. Рівним шаром викласти меренгу на тісто з варенням. Посипати горіхами. Випікати при 180°С 40 хв. Якщо білки почнуть підгоряти, накрити їх фольгою.

Крем. У маленьку каструльку налити молоко, додати цукор, ванілін, жовток, крохмаль, борошно. Перемішати. Варити на малому вогні до загустіння, постійно помішуючи. Дати охолонути.

Корж вийняти з духовки. Охололий корж обережно вийняти з форми. Розрізати на 2 частини. Збити вершкове масло. По ложці додавати вистиглий крем, постійно збиваючи. Змастити кремом половину коржа, зверху накрити другою половиною, трохи притиснути і поставити в холодильник на 2 год.

Погода

Веселим олівцем

Брати наші менші

Брати0611

У черзі за молочком.

Фотоусмішка Валентини ПАРХОМЧУК. с. Фасова Хорошівського району.

Лінки