Врожай картоплі вже зібрано. У кожного господаря він свій: у когось — вдалий, у когось — не дуже. Нині настає час для ще однієї важливої справи — організувати правильне зберігання зібраної бульби, щоби було що їсти взимку. Як правильно зберігати картоплю? Розповідає доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Положенець.

— Якими є особливості сортування врожаю картоплі?

— Сортування невеликої партії значно полегшує найпростіша картоплесортувальниця. Зробити її неважко. Це перебірковий стіл, що складається з невисокого дерев’яного ящика, установленого з невеликим нахилом (близько 22°) на низьких козлах. Довжина ящика — близько 150 см, ширина — близько 75 см, а висота — 25 см. Дно його — гратчасте, з вузьких поздовжніх дерев’яних рейок або металевих прутиків. У першій половині ящика відстань між рейками — 3-4 см, а в другій половині — 6-7 см. Картопля, скочуючись по гратах, сортується, провалюючись в отвори відповідної величини, і потрапляє в заздалегідь підставлені ящики або кошики. Одночасно відбирають хворі й ушкоджені бульби, камені, залишки рослин і грунту. Таку сортувальницю роблять із дощок, брусочків або обрізків фанери. Для козел згодяться обрізки старих водопровідних труб.

— Зібрали, посортували… Але ж треба ще й грамотно зберегти бульбу. Як це зробити?

— Відібрані для висадження бульби після мийки водою поміщають на дві-три хвилини у слабкий розчин перманганату калію (марганцівка) для дезінфекції, після чого розкладають їх в один шар на стелажі під навісом або в тіні дерев для просушування й озеленення. Ця операція триває 3-4 тижні. За цей час їх тричі перекладають, щоб вийшло рівномірне озеленення. Під час дощу стелажі накривають поліетиленовою плівкою. В остаточному підсумку шкірка стає зеленою та огрубілою. Такі бульби краще зберігаються й менше ушкоджуються хворобами. Після озеленення насінні бульби укладають у дерев’яні ящики.

Призначену для споживання бульбу ретельно перебирають. Відбирають і складають окремо здорові, без видимих дефектів і ушкоджень, великі й середні бульби. Цю картоплю закладають на тривале зберігання. Натомість дрібні бульби і з дефектами (різані, підгнилі, неправильної форми) підійдуть для першочергового споживання, а дуже дрібні — на корм тваринам.

Картоплю «на запас» спершу тимчасово зберігають у темному сараї. У сховище її заносять при настанні прохолодної погоди — коли середньодобова температура зрівняється з температурою повітря в сараї. Звичайно цей час настає наприкінці жовтня або на початку листопада. Картоплю вкладають в ящики й засіки: окремо — великі, середні й дрібні з дефектами. У першу чергу використовують дрібні бульби з дефектами, потім — середні, й нарешті — великі. Для найбільш тривалого зберігання заздалегідь вибирають найбільші, великі, без видимих дефектів, картоплини.

Інші поради садівникам та городникам читайте у сторінці "Садиба".

 

Погода

Веселим олівцем

Кар02112018

— Ти куди? А як же кохання з першого погляду?— Взагалі-то я погано бачу…

Малюнок Миколи ЛЕВКОВСЬКОГО.

Брати наші менші

Брати0611

У черзі за молочком.

Фотоусмішка Валентини ПАРХОМЧУК. с. Фасова Хорошівського району.

Лінки