Саме час подбати про насіння. Та не поспішайте до магазину. Щонайперше, проведіть ревізію ваших запасів. Перевірте насіння, що лишилося з минулих років: наскільки воно придатне для використання і чи придатне взагалі. Зверніть увагу на сорти, використовуйте тільки ті, що дають оптимальні врожаї саме у нашому регіоні.

Багато хто намагається закупити насіння якнайбільше. Цього робити не варто. Двох­трьох стандартних пакетиків одного сорту цілком вистачить для вашого городу. Нагадаємо норми висіву найпопулярніших овочевих культур у розрахунку на 10 кв. метрів. Моркви і петрушки потрібно 4,5­6 г; кропу на зелень при суцільній сівбі — 25 г, його ж (рядками для засолювання) — 12 г; огірків — 5­8 г; кабачків і патисонів — 4 г; редиски — 15­20 г; салату — 3 г; щавлю — 3­4 г; квасолі — 106 г; гарбуза — 2,5­4 г; цибулі­чорнушки на ріпку — 5­10 г, її ж на насіння — 50­100 г.

Тепер щодо строків зберігання насіння. Помічено, що насіння огірків дає найбільший урожай на четвертий рік, а термін його зберігання при температурі 12 градусів — 6­8 років. Те ж саме — і для гарбузів, кабачків, патисонів. А от насіння капусти і томатів зберігають 4­5 років; гороху, квасолі і редьки — 3­6 років; моркви, буряків, ріпи, салату, шпинату, цибулі, петрушки, ревеню і кропу — 2­3 роки; пастернаку і селери — 1­2 роки.

Інші поради садівникам та городникам читайте у сторінці "Садиба".

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода

Веселим олівцем

Кар13072018

— Прочитав Біблію, сходив до церкви... Книга — краща…

Малюнок Миколи ЛЕВКОВСЬКОГО.

Брати наші менші

Брати03112017

Котику-­братику, поділися обідом!

Фото Людмили Лобачової. м. Житомир.

Лінки