Традиційно до Різдвяних свят у житомирській кав’ярні-кондитерській «Теретенія» пройшов майстер-клас із плетення дідуха. Житомиряни опановували ази роботи із соломою та дізнавались більше про новорічні традиції українців. Секретами майстерності ділилося подружжя — Олексій та Ганна Пшеничнюки. Вони багато років роблять різні солом’яні вироби: коней, янголів, квіти, різноманітні підвіски, але найбільше їм до душі різдвяні прикраси — павуки та дідухи. Радо передають своє мистецтво діткам на заняттях гуртків із соломоплетіння та учасникам майстер-класів. Кажуть, що хобі переросло у справу життя.

Дідух є традиційним атрибутом в українській оселі на Різдво. Його урочисто, із найкращими побажаннями родині вносив господар та ставив на покуть. Біля дідуха господиня розміщала кутю та узвар. Дідух (або дід, сніп, хлібне дерево, коляда) уособлював дух роду, найстаршого предка, поле. Такий сніп відомий на території України ще з часів Трипілля. Його робили зі зажинкового чи обжинкового снопа, залишали в хаті до Водохреща. Весною обмолочували і отримане зерно висівали для наступного врожаю.

Організатори майстер-класу — ГО «ЛА ДА» переконані, що з часом дідух набуде широкої популярності, його будуть ставити поруч біля ялинки, а то й замість. Адже українській культурі є чим пишатися і варто згадувати та відроджувати забуті, але такі гарні традиції.

Погода

Веселим олівцем

Кар19032019

Красива, в тренді, молода.Всі знають, що вонаСторічний відзначає ювілейІ радує новинами людей!

Малюнок Миколи ЛЕВКОВСЬКОГО.

Лінки