Фото Анни КАРПУСЬ.
Фото Анни КАРПУСЬ.

Хто з господинь не пече млинців? Та всі печуть! Робити їх дуже просто і швидко. А фантазію слід застосувати лише щодо начинки. У селі Мала Рача Радомишльського району фантазії було де розгулятися — тут влаштували велелюдний фестиваль млинців.

Галявина в центрі села просто-таки всіяна ятками. І на кожній — млинці, млинці, млинці… Очі розбігаються — так їх багато! І кожна господиня ледь не за руки хапає гостей свята, примушуючи спробувати саме її продукцію. «У наших краях млинці пекти люблять — і вміють, — каже Валентина Паламаренко, діловод Великорацького старостинського округу. — Ось і започаткували такий фестиваль. Цю ідею спершу вигадала родина Карпусь — вони взагалі дуже гарно вміють готувати. А ми й підтримали. Наші найкращі хазяйки постаралися на славу — напекли млинців повно-повнісінько. Я теж долучилася до свята. Питаєте, які у мене є млинці? Самі дивіться: з сиром, родзинками, маком, полуницею… Ще й сирні запіканки зробила — щоби смачніше було».

Сир, мак та родзинки — найпопулярніша, але далеко не єдина начинка млинців. На фестивалі місцеві господині закручували у них найрізноманітніші продукти. «Наші млинці — з яблуками та грушами, маком та вишнею і навіть з червоною ікрою та рибою, — хвалиться одна з учасниць фестивалю, Людмила Новицька. — А ось — особливі млинчики, коричневі. Чому такого кольору? Бо ми додали какао. Вийшли вони дуже смачними. Загалом ми наробили на фестиваль ціле відро замісу — і в результаті все використали! Тож отримали гран-прі фестивалю — за гору напечених млинців».

Смакувати на фестивалі було чим — у млинці загортали ще й м’ясо і капусту, абрикоси та шкварки. Тож різних смаків було кілька десятків. Але основа всіх їх — тісто. Як його правильно приготувати? «Мій рецепт є таким, — ділиться Валентина Паламаренко. — На півлітра молока беру шість столових ложок борошна, чотири яйця і дві столові ложки цукру. Додаю дрібку солі та два пакетики ваніліну. Добре перемішую — і на великій сковороді випікаю млинці. А вже з начинкою, як ви бачили — проблем немає. Загортати всередину млинця можна будь-який продукт — і все буде смачно!».

Фото Анни КАРПУСЬ.

 

Погода

Веселим олівцем

Кар19102018

— Вам пакет з ручками чи без?— Якщо можна, то з ніжками — щоб поруч ішов…

Малюнок Миколи ЛЕВКОВСЬКОГО.

Лінки