Як відомо, Житомирщина належить до регіонів, що мають розвинений агропромисловий комплекс, основними складовими якого є сільське господарство, харчова і переробна промисловість.

Сьогодні успішна робота аграріїв сприяє збільшенню виробництва валової продукції сільського господарства, вирощуванню традиційних поліських культур, розвитку органічного сільськогосподарського виробництва, рентабельному господарюванню як у Лісостеповій, так і в Поліській зонах, залученню в агропромисловий комплекс області додаткових фінансових джерел та позитивно впливає на соціально­економічний розвиток і рівень життя населення області.

Вдалим для селян є нинішній рік. Індекс сільськогосподарського виробництва становить 103,6% (область за темпами приросту — на 8­му місці у державі). Станом на 1 жовтня зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 278,2 тис. га, намолочено 1041,2 тис. тонн зерна при середній урожайності 37,4 ц/га. Валовий збір продовольчого зерна дозволяє у повному обсязі забезпечити потребу населення та харчових підприємств області на наступний маркетинговий період, реалізовувати його в інші регіони держави та на зовнішні ринки, засипати запас зернофуражу, насіння ярих зернових культур під урожай 2018 року.

Найкращих показників серед господарств Лісостепової зони з валового збору ранніх зернових культур досягнуто сільськогосподарськими підприємствами Андрушівського району. Серед агроформувань Перехідної зони слід відзначити господарства Новоград­Волинського району. На Поліссі кращих результатів із виробництва зерна досягнуто господарствами Черняхівського району.

Незважаючи на складний господарський рік, відповідно до попередніх розрахунків, валове виробництво зерна урожаю 2017 року, включаючи зернову кукурудзу, буде в межах двох мільйонів тонн, що майже на рівні минулорічного.

Вагомих показників досягнуто і в галузі картоплярства. Валове виробництво становило 1641,8 тис. тонн, що на 325,2 тис. тонн перевищує показник 2016 року. Житомирщина займає третє місце в державі за обсягами виробництва картоплі.

Поряд із завершенням збирання сільськогосподарських культур господарствами області під урожай 2018 року проведено сівбу озимих зернових культур на площі 150,1 тис. га, що на 12,1 тис. га. (9%) більше в порівнянні з минулим роком.

Гарні результати маємо і в тваринницькій галузі.

Станом на початок жовтня в усіх категоріях господарств області утримувалось великої рогатої худоби 221 тис. голів, у тому числі корів — 114,1 тис. голів, свиней — 145,9 тис. голів, птиці — 8304,3 тис. голів. У рейтингу за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби, у тому числі корів, область — на 5­му місці в державі.

До минулорічного показника поголів’я великої рогатої худоби збільшилося на 25,5 тис. голів (13%).

Наростили поголів’я великої рогатої худоби господарства Радомишльського, Ємільчинського, Народицького, Брусилівського, Баранівського районів. Однак, у господарствах Попільнянського, Овруцького, Любарського, Ружинського районів чисельність поголів’я великої рогатої худоби знизилася.

Не зважаючи на тривожну тенденцію цього року щодо зменшення поголів’я свиней, деякі господарства помітно наростили свинопоголів’я. У ТОВ «ДФУ АГРО», с. Грозине Коростенського району, яке здійснює відгодівлю трьохпорідних промислових гібридів поросят, завезених із Данії, нині вирощують понад 15900 свиней, що на 12300 голів більше, ніж торік. ФГ «Старт», с.Водотиї Брусилівського району, займається вирощуванням свиней української білої породи та породи ландрас; тут зараз утримуються 2830 свиней, що на 1830 голів більше порівняно з минулим роком. Солідним поголів’ям свиней цінних порід можуть також похвалитися у ТОВ СП «Нібулон» Ружинського району, ТОВ «Екогенетикс» Житомирського району, ТОВ АПК «Дубовий гай» Овруцького району.

За січень — вересень усіма категоріями господарств вироблено 458,4 тис. тонн молока, що на 5,9 тис. тонн (1,3%) більше минулорічного. З виробництва молока область перебуває на 4­му місці у державі. Збільшення виробництва молока досягнуто у господарствах 15­-ти районів.

Станом на початок жовтня в усіх категоріях господарств вироблено 563,6 млн. шт. яєць, що на 37 млн. шт. (7%) більше минулорічного показника, реалізовано на забій худоби та птиці в живій вазі 55,6 тис. тонн, що на 700 тонн більше показника минулого року (1,3%).

Поряд із виробництвом сільськогосподарської продукції продовольчу безпеку держави забезпечують харчова і переробна галузі. Їх діяльність спрямована на задоволення потреб населення в продуктах харчування та підвищення конкурентоспроможності продовольчої продукції з метою розширення традиційних і пошуку нових ринків збуту.

В області функціонують 140 харчових підприємств основного кола та понад 200 — малих. На них трудяться більше 10 тисяч працівників.

Пріоритетними напрямками розвитку харчової галузі є оновлення і модернізація існуючих виробництв, створення нових підприємств.

Наявні потужності харчових підприємств дозволяють задовольнити попит населення області у повному обсязі, за виключенням олії та окремих видів фруктів.

Слід зазначити, що за 9 місяців 2017 року підприємствами харчової галузі освоєно 405,1 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 164 млн. грн. або 40% більше, ніж в аналогічному періоду 2016 року. У виробництві харчових продуктів освоєно 350 млн. грн., виробництві напоїв — 55,1 млн. грн. капітальних інвестицій.

Так, у червні 2017 року ТОВ «Олевськ­Хліб» ввело в дію нову піч для випікання подових сортів хлібобулочної продукції. Піч працює на паливних гранулах (пелетах), що дозволило підприємству зменшити використання природного газу під час її роботи у 2,5 раза та внаслідок економії газу знизити оптово­відпускні ціни на сорти подового хліба в середньому на 5­10%.

Борошномельне підприємство ТОВ «Млин База», яке було створене у минулому році на території Андрушівського елеватора, побудувало цех із фасування борошна.

У червні 2017 року в м. Баранівці введено в дію м’ясопереробне підприємство ТОВ «Органічний м’ясний продукт», напрямом діяльності якого є виробництво органічної сертифікованої м’ясної продукції. Підприємство збудоване на території колишнього Баранівського хлібозаводу. Створено 30 нових робочих місць.

ПАТ «Червонський цукровик» (Андрушівський район) у цьому році встановило нове технологічне обладнання (кристалізатори цукру, центрифуги), що дозволило збільшити добову потужність із переробки цукрових буряків з 3 до 3,5 тис. тонн та значно покращити якісні показники цукру.

За останні роки Житомирщина значно збільшила посіви зернових і зернобобових культур, а загальна місткість елеваторів та зерносховищ у сільськогосподарських та хлібоприймальних підприємствах області нині становить понад 1,6 млн. тонн одночасного зберігання зерна. Оскільки частина із цих об’єктів збудовані десятки років тому та мають застаріле обладнання, в останні роки в області інтенсивно проводяться реконструкція і модернізація елеваторних комплексів із використанням новітніх технологій.

Зокрема, у 2017 році після реконструкцій потужності з одночасного зберігання зернових культур у ТОВ «Чуднівський елеватор АІК» збільшено з 12 до 30 тис. тонн, ТОВ «Бердичів зерно» — з 15 до 45 тис. тонн, ТОВ «Олімп­Агро» (смт Попільня) — з 12 до 32 тис. тонн.

У Ємільчинському районі ТОВ «Яблунецьке хлібоприймальне підприємство» здійснило капітальну реконструкцію виробничих приміщень і надає послуги з приймання, очищення та зберігання зернових і технічних культур не лише сільгоспвиробникам Житомирської, а й сусідніх областей. Також зазначене товариство встановило універсальну автоматизовану лінію з виробництва рослинних олій потужністю до 100 тонн на добу.
Враховуючи потенціал області щодо нарощування обсягів виробництва зерна, до 2020 року планується довести потужності з його зберігання до двох млн. тонн.

Варто відзначити пожвавлення зовнішньоекономічної діяльності підприємств агропромислового комплексу області.

Як свідчать статистичні дані, після суттєвого скорочення у 2016 році обсягів експорту готових харчових продуктів, який становив лише 31% до обсягів експорту даної групи товарів у попередньому році, у 2017 році спостерігається позитивна динаміка реалізації продовольчих товарів на зовнішніх ринках.

Значна увага приділяється питанням якості та безпечності при виробництві харчової продукції. На підприємствах активно впроваджуються міжнародні системи управління якістю. Як наслідок, географія експорту продукції підприємств харчової та переробної промисловості області постійно розширюється і на сьогоднішній день представлена більш як 50 країнами.

Слід зазначити, що всі наші успіхи є результатом відданості хліборобів своєму покликанню, любові до землі та наполегливої праці, що підкріплена ефективною підтримкою аграріїв із Державного та обласного бюджетів.

Щиро вітаю усіх працівників агропромислового комплексу області з їх професійним святом — Днем працівників сільського господарства! Бажаю міцного здоров’я, щастя, вагомих здобутків, невичерпної енергії та професійних звершень.

Руслан КИРИЛЮК,
начальник управління агропромислового комплексу облдержадміністрації.

Додати коментар

Захисний код
Оновити