Учениця Житомирського центру професійно­-технічної освіти Юлія Дурава.
Учениця Житомирського центру професійно­-технічної освіти Юлія Дурава.

Якби не ІІ відкритий чемпіонат кулінарного мистецтва і сервісу «Battle Chefs 2.0» на кубок голови облдержадміністрації Ігоря Гундича, що відбувся в одному з житомирських торгових центрів, професійне свято кухарів і кулінарів, що було засноване конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств ще у 2004 році, так і минуло б непоміченим для більшості городян. Організатори ж — Асоціація кулінарів України та громадська організація «Житомирська Обласна Асоціація Кулінарів України» доклали зусиль для того, щоб ми, спостерігаючи за юними та дорослими майстрами кулінарної справи, на власні очі побачили унікальний і віртуозний процес приготування їжі.

За словами голови обласної Асоціації кулінарів України Віктора Фіалковського, чемпіонат був організований у рамках відзначення 20-­річчя Асоціації кухарів України та з метою організації й активізації зусиль кулінарів Житомирщини у справі підвищення якості харчування та рівня обслуговування населення; пропагування раціонального, дієтичного, дитячого харчування, прогресивних технологій харчування; сприяння розвитку сучасної української (поліської) кухні тощо.

Загалом близько сотні учасників змагання, котрі приїхали із різних областей України, виборювали звання кращих кулінарів у 15 номінаціях. На конкурсному майданчику вони публічно готували страви та представляли їх суддям; також представляли виставкові вироби, зокрема, короваї, хліб, торти, овочеві композиції тощо.

Зі смаком виконали домашні завдання учні професійно­-технічних училищ. Серед них — Юлія Дурава, котра навчається на другому курсі Житомирського центру професійно­технічної освіти за спеціальністю кухар­бармен. Учениця представила роботу під назвою «Овочева фантазія». Для своєї композиції разом із майстром виробничого навчання Іриною Водоп’янчук використовували відомі всім овочі — гарбуз, буряк, моркву тощо. Найскладніше було працювати з гарбузом — фрагмент композиції виготовляла понад чотири години. Над виготовленням павича довелося «почаклувати» понад дві години, а ось троянди народжувалися за 15­20 хвилин. Незважаючи на те, що Юлія вперше брала участь у чемпіонаті такого рівня, її робота приємно вразила журі.

«Битва» кухарів
«Битва» кухарів

Високу оцінку отримали й роботи майстрів виробничого навчання та учнів Житомирського вищого професійного училища сервісу і дизайну. Марина Олексієнко та Яна Яковенко всіх здивували своїм шедевром «Вишиванка»; Лілія Киричук та Олександр Волківський — роботою з імбирного печива «Україна єдина»…

За підсумками чемпіонату золотими медалями в своїх номінаціях нагороджені й представники нашої області Дмитро Матушинський, Геннадій Сілко, Юлія Степанюк, Павло Журавльов, Сергій Мартинюк, Віктор Бєляк, Павло Журавльов, Лілія Киричук, Юлія Дурава, Олександра Заречна, Роксолана Клименюк.

— Для Черкаського осередку Асоціації кулінарів України участь у чемпіонаті з кулінарного мистецтва у Житомирі — чудова можливість заявити про себе, — розповіла Анна Собко. — Для мене ж особлива честь бути у складі шанованого журі, з такими метрами кулінарного мистецтва, як Михайло Пересічний, Микола Наход, Світлана Пересічна, Віктор Бондарчук, Сергій Назаренко, Ігор Мосійчук та інші. Дякую організаторам, особисто Віктору Фіалковському за велику працю, за створення можливостей для молодих кухарів продемонструвати свою професійну майстерність.

Настанови майбутнім барменам від метрів.
Настанови майбутнім барменам від метрів.