Щотижня з’являються нові повідомлення про зростання тарифів, цін на продукти чи послуги. Дійшла черга й до «другого хліба» — картоплі. «А що ви хотіли? Все дорожчає! Нарешті й картопля — теж!» — прохопилася продавець на ринку. «Нарешті» — слово, яке жінка вжила недарма, адже у той час, коли ціни на інші овочеві складові борщу зростали, вартість картоплі залишалася фактично незмінною.

Так, за даними Житомирського Поліського зонального науково­-дослідного центру продуктивності агропромислового комплексу НДІ «Украгропромпродуктивність», станом на 1 січня 2018 року (за кілограм) капуста коштувала 4,54 грн., а 1 жовтня того ж року, вже після збирання нового врожаю, — 8,48 грн.; буряк — 6,93 та 9,09 грн. відповідно; морква — 7,62 і 13,45 грн.; цибуля — 5,56 і 8,47 грн. За той же період картопля подорожчала на 58 коп. (з 5,01 до 5,59 грн./кг). За даними головного управління статистики в області, опублікованими в експрес­випуску «Індекси споживчих цін в області в грудні 2018 року», овочі подорожчали загалом на 16%, а от капуста, приміром, — на 31,7%; картопля, цибуля, гриби, овочі, вирощені з насіння, — на 28,1 — 14,5%.

Дещо інші дані по Україні подає інформаційно-­аналітичний центр «Інфо-­Шувар». За словами його експертів, після нового року на оптових ринках країни картоплю продавали вже по 5,5 — 6,5 грн./кг, і це майже вдвічі дорожче, ніж рік тому. В житомирських супермаркетах у середньому ціна картоплі другого гатунку коливається від 5,5 до 7 грн., а першого — від 10 до 11,5 грн. за кілограм. На базарі ціни теж різняться. Так, на Житньому ринку, що в обласному центрі, господині, які продавали «домашню» картоплю, просили за неї від 7 до 9 гривень і пригадували, що торік у цей період віддавали її по 5 — 7 грн. «І це ще не кінцева ціна, — каже одна з продавчинь. — Мабуть, у багатьох картопля не вродила, бо люди купляють і за такі гроші. Якби не брали — ціна, можливо, й знизилася б». А от інші кажуть, що картопля вродила і зберігається добре, однак ціни на все зросли — підвищилися вони й на цей овоч.

Детальніше читайте у газеті "Житомирщина" за 19 лютого 2019

 

Лінки