Молоко, яке селяни отримують у своїх підсобних господарствах від власних корів, стало нині об’єктом підвищеної уваги. Справа у тім, що, підписавши Асоціацію із Європейським Союзом, наша держава взяла на себе зобов’язання щодо запровадження нових стандартів якості харчових продуктів. І молоко у списку вимог — на першому місці. Найбільше претензій зараз — до молока домашнього, яке за нинішньою класифікацією віднесено до 2­-го гатунку, а подекуди його взагалі приймають як несортове, все залежить від якісних показників. Сьогодні в області такого молока із приватних обійсть заготовляється близько 40% від усього обсягу заготівель. Просто заборонити закупівлю такої кількості молокопродукції — нерозумно, але й заготовляти його на переробку в такому вигляді як зараз (без попереднього очищення та охолодження) також не можна, у цивілізованому світі так давно ніхто не працює.

Який же вихід?

За роз’ясненнями ми звернулися до управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. У листі за підписом заступника начальника управління Леоніда Бабича нам повідомили наступне:

«На сьогоднішній день всі вимоги до молока прописані в ДСТУ 3662­97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі». Стандартом передбачено, що все молоко залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин ділиться на екстра, вищий, перший і другий сорти.

Але з 1 січня 2018 року замість ДСТУ 3662­97 мав набрати чинності стандарт ДСТУ 3662:2015 «Молоко коров’яче. Вимоги при закупівлі». Кінцевою метою введення нового стандарту є підвищення вимог до якості молока­сировини, що має відповідати європейським стандартам.

За новим стандартом встановлено лише три гатунки молока: екстра, вищий та перший і на відміну від чинного на сьогоднішній день стандарту, ним не передбачено приймання на переробку молока другого гатунку.

І хоча дію нового стандарту перенесено з 1 січня на 1 липня цього року, реальний стан у молочній галузі свідчить про те, що галузь на даний час не готова відмовлятись від молока 2­го гатунку, тобто молока з індивідуального сектору, оскільки обсяги такого молока займають вагому частку в структурі переробки багатьох підприємств. Великі ж виробники — юридичні особи поки що неспроможні швидко заповнити цю нішу екстра гатунком.

Детальніше читайте у газеті "Житомирщина" за 18 травня 2018

 

Погода

Фотоетюд

Фотоетюд27042018

Квітень — місяць цвітіння.

Фото Володимира СОБОЛЯ.

Лінки