Глава Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook написав, що овочі з борщового набору за рік подорожчали залежно від виду від 5% до 73%. Загалом за рік індекс борщового набору виріс на 35%.

Експерти асоціації проаналізували зростання вартості овочевого кошика (буряк, капуста, картопля, морква та цибуля, куплені по одному кілограму) в Україні за рік, порівнявши ціну на овочі борщового набору на кінець січня 2018­го і січня 2017 року.

Буряк подорожчав на 73%, морква — на 64%, цибуля на 24%, капуста — на 22%, а картопля — лише на 5%. У порівнянні з минулим роком буряк додав у ціні 3 грн., морква — 2,8 грн., цибуля — 1,1 грн., капуста — 0,9 грн., а картопля — 0,3 грн. Загалом вартість овочевого кошика в січні цього року становила понад 31 гривню. Рік тому набір цих овочів коштував 23 гривні.

Помітно підвищилася ціна і на м’ясо­молочні продукти.

Чи справді зростання мінімальних зарплат призвело до стрімкого зростання цін на продукти харчування? Експерти вважають, що суттєвих причин подорожчання продуктів харчування — декілька. Зростання доходів та зарплат — лише одна з них.

 

Детальніше читайте у газеті "Житомирщина" за 23 лютого 2018